30-års samlad erfarenhet av värmepumpar från olika märken

Mån-Fre: 07:00 - 17:00

Jour till 22.00

Kvalité med Lång Garanti

6 års trygghet

Kompressorgaranti

10 år

Luftvärmepump

Redo för Bergvärme?

Vi är auktoriserade återförsäljare och installatörer av det etablerade tyska kvalitetsmärket Vaillant. Låt oss på Bergvärmetjänst ge er tillgång till ett mer effektivt och energisparande värmesystem. Läs mer

Lång erfarenhet

Vi har mer än 30 års erfarenhet i branschen och har levererat fler än 2000 värmepumpar. Vi hjälper dig att att välja rätt värmepump utifrån dina behov, din budget och den miljö som din fastighet befinner sig i. Läs mer

Installation av luftvärmepump - luft/luft

Luft-luftvärmepumpar passar bra i hus med t.ex. direktel. Med en luftvärmepump kan du göra betydande långsiktiga besparingar både för din plånbok och miljön. Du kan minska din uppvärmningskostnad med upp till 55% (upp till 75% för fritidshus) samtidigt som energiåtgången blir mindre.

En luftvärmepump har en låg investeringskostnad i förhållande till hur mycket pengar och energi du sparar. Den fungerar som en energibesparande värmekälla tillsammans med ditt hushålls övriga uppvärmningsenheter som vattenburen värme och eluppvärmning. Den ser även till att de inte kräver samma energiåtgång.

Den exakta besparingen för just ditt hem beror på planlösning och var du bor, men normalt sparar du mellan 35-55% (upp till 75% för fritidshus) av den energi som behövs för att värma upp hemmet. För ett genomsnittshus i Sverige innebär det en besparing på mellan 5 000 och 10 000 kr per år. (Om du värmer ditt hus med fjärrvärme eller med en fungerande bergvärme- eller pelletsanläggning så är en luftvärmepump inte lika lönsam.)

Systembeskrivning

En luft-luftvärmepump pumpar värme, genom en eller flera fläktar, ur utomhusluften som hettas upp och överförs till en eller flera luftbehandlare som finns placerade inomhus, och avger värmen till inomhusluften. För varje kWh el som används för att driva en luft-luftvärmepump får man normalt ut ca: 2-3 kWh värme till huset. För att montera en luft/luft-värmepump krävs ackreditering. Detta för att alla köldmedium kräver enligt lag en certifierad kyltekniker. Luftvärmepumpar har en köldmediekrets som går mellan innedelen och utedelen, och omfattas alltså av lagkravet. Bestämmelsen finns eftersom köldmedium är farligt för både miljö och människor om man kommer i kontakt med det. Det här gäller alltså även de luft/luftvärmepumpar som marknadsför sig som ”Quick Connect”.

Låt ett proffs installera värmepumpen

Utöver lagkravet finns förstås flera anledningar att anlita en specialist för att installera värmepumpen. En installation innehåller många viktiga moment och det är viktigt att allt utförs på rätt sätt. En felinstallerad värmepump har en mindre effekt än optimalt, vilket innebär att du får betala mer för värmen varje månad. Dessutom riskerar du funktionsbrister som i värsta fall kan resultera i t.ex. fuktskador. Ytterligare en faktor som en certifierad installatör har kunskap om är hur värmepumpen bör placeras. Eftersom värmen är luftburen och blåser ut i ditt hem är luft/luftvärmepumpens placering A och O.

Fördelar med luftvärmepump

• Till skillnad från andra värmepumpsystem ger denna typ inte bara billig energi utan även klimatförbättringar inomhus.
• Lättinstallerad.
• Om det önskas så kan luftvärmepumpen fungera och användas som luftkonditionering under varmare perioder, som t.ex. under sommaren.
• Kan fungera och användas som avfuktare.
• Det finns flera olika varianter av luftvärmepumpar – både högteknologiska invertervärmepumpar som standard, så kallade, on/off-maskiner.
• Perfekt alternativ för den som saknar vattenburet radiatorsystem.
• Bra livslängd vid korrekt installation.
• Låg totalkostnad.

Nackdelar

• Årsvärmefaktorn blir lägre än exempelvis berg- och ytjordvärme.
• Vid riktigt kalla temperaturer blir tillskottsenergin hela topplasten.
• Det finns värmepumpar på marknaden som inte klarar svenskt klimat
• Det finns även fortfarande kvar på marknaden så kallade konverterade värmepumpar – d.v.s. värmepumpar som är byggda för exempelvis. köldmedia R-22 (i Sverige förbjudet i nyinstallation) och som konverterats till annat godkänt köldmedia (till exempel R 407c eller R 417a) i Sverige.

Allmänt

• På grund av stort intresse för den här typen av värmepumpar har det importerats många olika märken till marknaden. En del av dessa märken och modeller är inte avsedda för de kalla och fuktiga vintrar som vi har och klarar därför inte att fungera klanderfritt på vintern. Resultatet av dessa värmepumpar blir utebliven besparing och dyra reparationer.
• Att montera denna typ av värmepump själv är ett lagbrott (se miljöbrottsbalken).
• Vanligaste köldmedia idag är R 410a.
• Tillståndsplikt i vissa kommuner.

Skillnaden mellan luft/luft- och luft/vatten-värmepump

Både luft/luft- och luft/vatten-värmepumpar tar värmen ur uteluften. Skillnaden är att en luft/luft -värmepump producerar värme som sprids i huset med den cirkulerande inomhusluften, medan luft/vatten-värmepumpen kopplas direkt till husets vattenburna system: radiatorer, golvvärme och varmvatten. Luft/luft-värmepumpen kan inte producera varmvatten, men kan däremot kan den ställas in och användas för att kyla inomhusluften – dvs fungera som luftkonditionering – under varma sommardagar.

Luft/luft-värmepumpen ett bra alternativ

Luft/luft-värmepumpen kan inte ersätta värme från direktverkande el, fjärrvärme eller annat, utan fungerar som ett komplement till den värmekälla man har. Den passar bäst till hushåll som inte har allt för stor energiförbrukning. Luft-luftvärmepump är ett fungerar bäst i hus med öppen planlösning – eftersom tanken är att rumsluften ska transportera värmen till olika delar av huset. Det är alltid bra att göra en kalkyl baserad på det enskilda husets energiförbrukning och förutsättningar för att veta om just en luft/luft-värmepump är det bästa alternativet.

Vill du installera en luft-luftvärmepump och minska driftskostnaderna? Boka tid för en kostnadsfri rådgivning med oss så hjälper vi dig med en prisvärd helhetslösning.