30-års samlad erfarenhet av värmepumpar från olika märken

Mån-Fre: 07:00 - 17:00

Jour till 22.00

Kvalité med Lång Garanti

6 års trygghet

Kompressorgaranti

10 år

Om bergvärme

Redo för Bergvärme?

Vi är auktoriserade återförsäljare och installatörer av det etablerade tyska kvalitetsmärket Vaillant. Låt oss på Bergvärmetjänst ge er tillgång till ett mer effektivt och energisparande värmesystem. Läs mer

Lång erfarenhet

Vi har mer än 30 års erfarenhet i branschen och har levererat fler än 2000 värmepumpar. Vi hjälper dig att att välja rätt värmepump utifrån dina behov, din budget och den miljö som din fastighet befinner sig i. Läs mer

Om bergvärme

En bergvärmepump värmer upp en bostad eller fastighet genom att utnyttja solvärme som lagrats i berggrunden. Men hur fungerar bergvärme egentligen?

Så här fungerar bergvärme

  1. Ett hål på mellan 100 och 200 meter borras
  2. I hålet sänks en slang ned där vätska cirkulerar
  3. Vätskan värms upp av bergvärme lagrad från solen
  4. Uppvärmda vätskan pumpas upp till huset
  5. En bergvärmepump utvinner värmen med kompressorteknik
  6. Vätskan pumpas ner i berggrunden igen

För att kunna ta tillvara bergvärme borras ett hål i berggrunden, normalt är hålet mellan 100 och 200 meter djupt. I hålet sänker man ned ett rör i vilket vätska cirkulerar.

Bergvärme bild

Vätskan värms upp av berggrunden – och resultatet blir att bergvärme hämtas upp från borrhålet. Med hjälp av energisnål kompressorteknik utvinns värmen av en bergvärmepump, som sedan distribuerar ut värmen i husets värme- och varmvattensystem.

Efter att vätskan lämnat ifrån sig sin värme till värmepumpen, pumpas den återigen ner i borrhålet för att värmas upp på nytt. Jordvärme fungerar på ett liknande sätt, men här cirkulerar vätskan istället i en lång kollektorslinga som ligger nedgrävd på cirka en meters djup under markytan.

Solenergin som lagras i berggrunden är i det närmaste obegränsad. Ibland hör man påståenden om att värmen riskerar att ta slut om för många i ett visst grannskap borrar efter bergvärme, men det stämmer inte. Det enda man behöver tänka på är att två borrhål inte bör ligga alltför nära varandra, ett avstånd på minst 20 meter är att föredra.

Det är ett förenklat svar på hur bergvärme fungerar. Om du vill veta mer har vi även en mer teknisk beskrivning av hur utvinningen av värme går till inuti en värmepump.