30-års samlad erfarenhet av värmepumpar från olika märken

Mån-Fre: 07:00 - 17:00

Jour till 22.00

Kvalité med Lång Garanti

6 års trygghet

Kompressorgaranti

10 år

Installation av bergvärme i Västerbotten

Redo för Bergvärme?

Vi är auktoriserade återförsäljare och installatörer av det etablerade tyska kvalitetsmärket Vaillant. Låt oss på Bergvärmetjänst ge er tillgång till ett mer effektivt och energisparande värmesystem. Läs mer

Lång erfarenhet

Vi har mer än 30 års erfarenhet i branschen och har levererat fler än 2000 värmepumpar. Vi hjälper dig att att välja rätt värmepump utifrån dina behov, din budget och den miljö som din fastighet befinner sig i. Läs mer

Installera bergvärme i Västerbotten?

Här går vi igenom steg för steg hur det går till när du installerar din bergvärmepump med Västerbotten som utgångspunkt. Från det att förberedelserna drar igång tills dess att din värmepump börjar värma upp ditt hus.

Anmälan till kommunen

Innan din bergvärmepump kan installeras och kopplas in i ditt hem måste det borras hål i marken där värmen ska hämtas upp. För att kunna borra behöver du först anmäla det till din kommun.

Observera att du inte får börja installera värmepumpen innan kommunen tagit beslut. Kolla på din kommuns hemsida vilka regler som gäller och tänk på att handläggningstiden kan skilja sig beroende på kommun.

Tips! Olika borrhål måste placeras med minst 20 meters mellanrum. Om din granne borrat för bergvärme påverkar detta med andra ord var du kan borra för din. Om din borrning skulle påverka din grannes möjlighet att borra för bergvärme i framtiden måste denne tillfrågas och lämna sitt yttrande.

Förberedelser i trädgården

När det väl är dags att borra förbereds borrningen i din trädgård och borr-riggen kommer på plats. Borrfirman anstränger sig för att lämna så lite spår som möjligt efter sig och inte skada rabatter, plattor och gräsmatta mer än nödvändigt. Ofta går det till exempel att lägga ut markskydd innan maskinen kör in i trädgården.

Borrning

Nu är det dags att börja borra. För att kunna utvinna tillräckligt med energi måste hålet ha ett aktivt borrdjup på mellan 100 och 200 meter. För att få ut mer värme kan man ibland behöva borra två borrhål som kopplas samman.

Ju längre söderut du befinner dig desto grundare hål – väljer du att anlita en lokal borrfirma i Västerbotten så ska de känna till vilka förutsättningar som råder.

Installation under mark

Hålet borras ner i berget och den så kallade energibrunnen och dess kopplingar grävs sedan ner under mark. Den del av hålet som ligger över berggrunden fodras med sammansvetsade metallrör.

Efter borrningen förs slangar ned i hålet – avsedda för den vätska (brinevätska) som sedan ska transportera värmen från berggrunden in i huset.

Borrhållsslangarna behöver dessutom grävas ner och kopplas till ytterväggen där värmen ska gå in. En del villaägare väljer att själva utföra detta arbetet, men det är något man avtalar med installatören.

Återställning av trädgården

Nu är själva borrningen klar och borrutrustningen forslas bort. Även om borrfirman tagit det varsamt i trädgården kan du behöva se över gräsmatta och återställa plattor/gångar till ursprungligt skick. Om det är du eller borrfirman som ska göra detta kan ni avtala om i förväg.

Inomhusarbetet kan påbörjas

Den gamla pannan monteras ner och den nya värmepumpen ställs på plats. Sedan kan installatören påbörja arbetet med att dra rören mellan värmepumpen och ytterväggen där borrhållsslangarna kommer in.

När installationen är gjord fylls rören med brinevätska som sedan pumpas runt i systemet i ett par timmar för att få bort eventuell luft.

En elmontör installerar de givare som anläggningen kräver samt ansluter värmepumpen till villans elcentral.

Dags att testa så att allt fungerar

Nu är det dags för installatören att noga kontrollera så att allt fungerar samt att informera dig om hur du använder och tar hand om din värmepump. Det är även viktigt att du tillsammans med installatören fyller i garanti och försäkringspapper samt registrerar produkten.

Nu är du redo att börja använda din bergvärmepump!