30-års samlad erfarenhet av värmepumpar från olika märken

Mån-Fre: 07:00 - 17:00

Jour till 22.00

Kvalité med Lång Garanti

6 års trygghet

Kompressorgaranti

10 år

Bergvärmepumpar | Skellefteå

Redo för Bergvärme?

Vi är auktoriserade återförsäljare och installatörer av det etablerade tyska kvalitetsmärket Vaillant. Låt oss på Bergvärmetjänst ge er tillgång till ett mer effektivt och energisparande värmesystem. Läs mer

Lång erfarenhet

Vi har mer än 30 års erfarenhet i branschen och har levererat fler än 2000 värmepumpar. Vi hjälper dig att att välja rätt värmepump utifrån dina behov, din budget och den miljö som din fastighet befinner sig i. Läs mer

Installation av bergvärmepumpar i Skellefteå: En steg-för-steg-guide

Vill du installera en bergvärmepump i Skellefteå? Här ger vi en detaljerad översikt över hur processen fungerar, från förberedelse till uppvärmning av ditt hem med din nya värmepump.

Förberedelser och Anmälan till Skellefteå kommun

Innan du kan installera din bergvärmepump krävs det att ett borrhål skapas i marken för att hämta upp värme. Detta måste först anmälas till miljö- och hälsoskyddsnämnden i Skellefteå kommun. Besök kommunens hemsida för mer information.

Notera att du inte kan börja installera värmepumpen innan kommunen har godkänt ditt ärende. Regler och handläggningstider kan variera, så det är viktigt att du informerar dig om detta på Skellefteå kommuns hemsida.

Kom ihåg att borrhål måste vara minst 20 meter ifrån varandra. Om din granne redan har borrat för bergvärme kan detta påverka var du kan borra. Om din borrning riskerar att påverka din grannes möjlighet att borra för bergvärme i framtiden, måste du tillfråga och få tillstånd från grannen.

Förberedelser i trädgården

När det är dags att borra, kommer borrutrustningen att förberedas i din trädgård. Borrteamet strävar efter att minimera skador på din trädgård och kommer vanligtvis att lägga ut markskydd för att undvika skador på dina rabatter, plattor och gräsmatta.

Borrningsprocessen

Nu börjar borrningen. För att utvinna tillräckligt med energi, behöver borrhålet ha ett aktivt borrdjup mellan 100 och 200 meter. Ibland kan det behövas två borrhål som kopplas samman för att optimera värmeproduktionen. En lokal borrningsfirma i Skellefteå kommer att ha god kännedom om vilka förutsättningar som gäller i ditt område.

Installation under mark

Efter borrningen kommer energibrunnen och dess kopplingar att grävas ned under marken. Det delen av hålet som ligger över berggrunden kommer att fodras med sammansvetsade metallrör. Sedan kommer slangar, som transporterar brinevätska, att sänkas ner i hålet. Denna vätska kommer att transportera värmen från berggrunden in i ditt hus.

Återställning av trädgården

Efter borrningen kommer borrmaskinerna att tas bort. Du kan behöva återställa din trädgård efter borrprocessen. Detta kan innebära att återställa plattor/gångar och gräsmatta till dess ursprungliga skick.

Inomhusinstallation

När borrningen är klar, kan inomhusinstallationen påbörjas. Din gamla panna kommer att tas bort och den nya bergvärmepumpen kommer att installeras. Därefter kommer installatören att koppla samman värmepumpen med borrhålets slangar.

När installationen är klar kommer brinevätska att pumpas genom systemet för att få bort eventuell luft. En elmontör kommer att installera de givare som krävs och koppla upp värmepumpen till hemmets elcentral.

Funktionalitetstest

Slutligen kommer installatören att utföra ett omfattande test för att säkerställa att allt fungerar korrekt. Du kommer också att få information om hur du använder och underhåller din nya bergvärmepump. Det är viktigt att du tillsammans med installatören fyller i alla nödvändiga garanti- och försäkringsdokument samt registrerar din nya produkt.

Om du bor i Skellefteå och funderar på att installera bergvärmepumpar, hoppas vi att denna guide har varit till hjälp. Att installera en bergvärmepump kan vara ett stort steg mot att skapa ett mer energieffektivt hem.

Intresserad av att köpa en bergvärmepump? Kontakta oss så berättar vi mer.